Home - T Singapore

The Nature-Infused Study Room of an Interior Design Team

By Melissa Mae

The sleek and contemporary boho-styled study space imagined by Authors Interior & Styling.
 
Authors Interior & Styling
The sleek and contemporary boho-styled study space imagined by Authors Interior & Styling.

In “T Home”, we ask creative people to design a specific room in their proverbial dream house — or, essentially, to give us a voyeuristic glimpse into their unbarred notion of what living well means.

Sizeable glass windows, refreshing natural light, quintessential clean-lined furnishing, sophisticated muted colours, and the deliberate incorporation of nature itself; those are just some of the key visual elements we can single out from the Singapore-based Authors Interior & Styling design team’s interpretation of their ideal study room. When defining its overall aesthetic, organic modernism comes to mind; a term most commonly used in the vocabulary of contemporary artisans to illustrate the observable amalgam of modernity and nature in interior design.

Considering themselves as authors of space, the team aims to use their imagination and creativity to narrate fluent storylines through their perceptions of said space, and how they choose to fashion each one.

A brief scroll through their Facebook or Instagram page would already tell you how seriously the Authors take thematic styling. As long as a theme has been set for a particular room, nothing they place within it will ever look foreign, which is what can be observed in the rendering of their imagined study room for T Home.

“It’s boho-style, a style inspired by bohemianism and the lifestyle of free spirits,” they explain. “Surrounded by Singapore’s skyscrapers and city bustle, incorporating a more natural environment [in our study room] will really help us focus when we want to work at home.” The Authors' proposal was to bring nature indoors to alleviate the sterile ocular implications of modernistic architecture.

Authors’ execution of this was done thoughtfully, with a balanced mixture of both the modern and the contemporary. “The walls are done with cement screed as cement gives us the look of rawness and nature,” explain the Authors. “It cools the room colour temperature down to neutral as we have plenty of wood and rattan elements in there.”

The use of natural light and wood fitments that brighten up and give warmth to the overall feel of the room take credit for the organic modernistic aesthetic the team was going for, adding a breath of fresh air to simple contemporary. It also helps that natural light has been known to boost one’s mood, allowing one to soak up glorious rays of sunlight for extra energy whilst hard at work.

To make the expanse of the room feel more comfortable, and “not leaning towards rustic or industrial,” as the Authors consider it, they have done up a false ceiling with cove-light lining all of its edges. Not only that, they have also hung a pendant light fixture, chosen to “neutralise the space in the most harmonious way” with it “sleek and contemporary” looks.

Notable mentions of their creation include the minimalistic canvas art hung on the wall, acting as one of the most prominent aspects of the room. It complements the clean-lined furnishings placed around the room, constructing a space that is most pleasing to the eye.

T magazine

T: The New York Times Style Magazine Singapore’s best videos: digital house tours from around the world, behind-the-scenes looks at cover shoots and more.